Allmänna villkor för lån och sparande i ETC Bygg AB

Mellan ETC Bygg AB och långivare gäller följande villkor.

Senast uppdaterad 4 oktober 2022.

ETC Bygg AB tar emot lån för att bygga klimatsmarta hyreshus i trä. ETC Bygg AB:s projekt är långsiktiga. Långivare och andelsägare är därmed medvetna om att lånen är långsiktiga och att ETC Bygg AB inte tar emot kortsiktiga lån för att hantera tillfälliga behov av placering från långivaren.

Du sparar i trygga hus, istället för i spekulationsekonomin. Det här är långsiktigt och viktigt och du får avkastning på dina pengar. Din säkerhet är i grunden huset och givetvis hyrorna som de boende betalar. Alla som sparar får B-aktier som säkerhet motsvarande den sparade summan. Varje B-aktie är på 10 000kr.

Så här fungerar det

Du väljer summa själv dock lägst 10 000 kr.

Avkastningen redovisas varje helår av styrelsen med ett förslag till bolagsstämman. Avkastningen regleras utifrån verksamhetens förändring och lönsamhet. Målet är att ge trygg och långsiktig avkastning till alla sparare. Räntan sätts in på ditt ETC Bygg-sparkonto hos oss.

Så här är villkoren

1. Du sparar direkt i ett hus i form av andelar. Varje andel kostar 10 000 kr och består av en B-aktie (nominellt värde 100 kr/B-aktie).

När ett hus är byggt och klart, belånas det och vi börjar bygga hus två.

2. Du får avkastning på sparandet som insätts på ditt ETC Bygg-sparkonto hos oss.

3. Du har 6 månaders uppsägningstid för uttag. Det vill säga vi köper tillbaka din B-aktie om du behöver använda pengarna till annat. B-aktien återköps till samma inbetalda värde som du sparat, dvs 10 000 kr per B-aktie.

4. En B-aktie ger inte företräde till hyreslägenheterna. Vi blandar boende med kommuner och andra för att ge plats till en helhet som skapar ett bra boende för många. Men givetvis vill vi att de boende ska vara aktiva och intresserade av dessa unika hus vi bygger.

5. Du kan spara engångsbelopp i B-aktier eller så kan du månadsspara hos oss.

6. Avkastningen räknas en gång per år. Förutom crowdfunding från dig och några tusen personer till så finansierar vi husen med pengar från ETC företagen och statliga bidrag.

Vårt mål är helt klimatpositiva hus med unika energilösningar och normala hyror. Varje hus har en egen budget beroende på markkostnader med mera. Men det är alltid samma byggteknik och klimatsmarta material och alltid hyreshus. Budgetarna varierar från 40 miljoner till 100 miljoner beroende på antalet våningar och markkostnaden. Vi hoppas du kommer vara nöjd med ditt sparande i ETC Bygg.

Vi kan komma att göra ändringar i våra allmänna villkor. Den senaste versionen av våra villkor finns alltid här på webbplatsen.